Kysy lisaa Jenna

Olet täällä:
Etusivu / Tietopankki

Karatessa keho ja mieli toimivat yhdessä.

Mukava ja turvallinen karateharjoittelu vahvistaa lasten, nuorten ja aikuisten kehoa ja mieltä.

Renshinkan

SHORINJI-RYU RENSHINKAN KARATE-DO

Tyylisuunnan perusti vuonna 1955 Soke Isamu Tamotsu, 10. dan Hanshi. Hän aloitti judon harrastuksen nuorena ja saavutti vyöarvon 3. dan. Poikavuosinaan Isamu Tamotsu joutui usein tappeluihin ja huomasi pärjäävänsä judolla mies miestä vastaan, mutta jos vastustajia olikin useampia, niin lopputulos ei enää ollutkaan välttämättä voittoisa.
 
13-vuotiaana hän aloitti Taiwanin Kempon harjoittelun Roshi Shin johdolla. Isamu Tamotsu jäi isättömäksi hyvin pienenä; hänen isänsä hukkui kovassa myrskyssä. Hänen äitinsä oli elätettävä kaksi pientä poikaa kutojan ammatilla ja tämä oli syy useisiin muuttoihin, mikä vaikutti puolestaan siihen, että hän sai vaikutteita monista eri budolajeista.
 
2. maailmansodan aikana hän oli kaksi vuotta pioneerina Kiinan Mantsuriassa. Tuona aikana hän sai vaikutteita kiinalaisesta kemposta, jossa hänen opettajanaan toimi O Shi Hei.
 
Sodan jälkeen Isamu Tamotsu palasi Kagoshimaan, jossa hän harjoitteli Daito-ryu ja Hakko-ryu -jujutsua sekä kenjutsua. 50-luvun alkupuolella hän sai idean karaten tyylisuunnan perustamisesta. Isamu Tamotsu halusi tyylisuuntaansa katat, joilla olisi mahdollisimman pitkä historia ja perinne. Tämän vuoksi hän matkusti Okinawan saarelle harjoittelemaan Zenryo Shimabukuron luokse, joka oli kuuluisan karatemestarin, Kyan Chotokun, oppilas. Isamu Tamotsu oppi tyylin katat Zenryo Shimabukurolta sekä Joen Nakazatolta.
 
Aloitettuaan tyylisuunnan opettamisen Kagoshimassa Isamu Tamotsulla oli aluksi vain 5 oppilasta. Hänen poikansa Iwao Tamotsu muistelee, että aina harjoitusten jälkeen perhe kiersi tiskaamassa ravintoloissa saadakseen rahaa ruokaan. Isamu Tamotsun maine karateopettajana levisi kuitenkin nopeasti ympäri Japania ja hän sai paljon jäseniä myös muista tyylisuunnista. Isamu Tamotsu oli ensimmäinen karateopettaja, jonka Kiinan opetusministeriö kutsui opetus- ja näytösmatkalle Kiinaan.
 
Shorinji-ryu Renshinkanin harrastajia löytyy nykyään mm. Yhdysvalloista, Filippiineiltä, Kiinasta, Taiwanista, Intiasta, Panamasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Puerto Ricosta, Costa Ricasta, Mexicosta, Brasiliasta, Ruotsista, Venäjältä, Kanadasta, Uudesta-Seelannista, Iranista, Algeriasta, Vietnamista, Azerbaijanista, Japanista ja Suomesta.
 
Soke Isamu Tamotsun kuollessa 31.5.2000, pelkästään Japanissa oli 1000 dojoa ja 480 000 oppilasta. Tyylisuunnan nykyinen pääopettaja ja perijä on Soke Iwao Tamotsu, 10. dan Hanshi. Hän aloitti karaten harjoittelun 3-vuotiaana ja oli isänsä oppilaana aina tämän kuolemaan saakka. Hän vastaa jokaisen jäsenmaan opetuksesta ja kiertää niissä säännöllisesti opettamassa karatea. Shorinji-ryu Renshinkanin harrastajia on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti n. 600 000.
 
Karate on Soke Iwao Tamotsulle elämäntapa. Jo lapsesta asti hän on ollut niinsanotun ”perhetyylin” päämies. Miltei kaikki karatetyylit ovat olleet perhetyylejä, mutta vuosien saatossa valta on siirtynyt mestareiden lähioppilaille useimmiten perillisten puuttumisen vuoksi. Yleensä jatkaja on perheen vanhin poika.

RENSHINKAN-KATAPUU/SUKUPUU

Renshinkan katapuu

VYÖKOEVAATIMUKSET

Tyylisuunnan vyökoevaatimukset eri vyöarvoille löytyvät seuraavasta linkistä.

Vyökoevaatimukset aikuisille (pdf)

Vyökoevaatimukset junioreille (pdf)

Tyylisuunnan mustat vyöt suoritetaan Soke Iwao Tamotsulle 10.dan Hanshi. Vyökokeen suorittaja saa virallisen sertifikaatin vyöarvon suorittamisesta. Lista Suomen Shorinji-ryu Renshinkan Karatedon virallisista Dan-arvoista löytyy seuraavasta linkistä.

Dan-arvot (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

 

Lisää tietoa: www.renshinkan.fi